Krompirjev sok

Surovi krompir vsebuje lahko prebavljive naravne sladkorje, ki se s kuhanjem spremenijo v škrob. Uživanje soka surovega krompirja je zelo ugodno za kožo – odstranjuje razne njene pomanjkljivosti. Čiščenje kože povzroča zelo visoka vsebnost kalija, žvepla, fosforja in klora. Ti elementi so koristni le, dokler je krompir surov, saj so le tedaj atomi v njih živi. Ko krompir skuhamo, se spremenijo v anorgansko obliko, ki pa ima za gradnjo organizma le majhno korist.

Koristi krompirja:

-uravnava količino vode v telesu,

-pospešuje transport vseh hranilnih snovi v celice,

-gradi kostno in vezivno tkivo, krepi mišičje, srce in ožilje,

-odstranjuje kisline iz telesa,

-pospešuje nastajanje hormonov,

-uravnava prebavo,

-skrbi za mentalno svežino in preganja utrujenost.

 

Svež surovi, organsko gojeni krompir je okusen. Brez dvoma je surovi krompir dobro živilo.

Dokazano je, da je surovi krompirjev sok močan čistilec organizma. Še zlasti dobro učinkuje skupaj s korenčkovim sokom. Krompirjev sok je skupaj s korenčkovim in zeleninim sokom pravi blagoslov za ljudi, ki jih mučijo želodčne, živčne in mišične težave, npr. išias in protin. V takih primerim prinese vsakodnevno pitje pol litra te kombinacije in pol litra korenčkovega, pesnega in kumarčnega soka popolno olajšanje v presenetljivo kratkem času, če iz prehrane povsem črtamo meso, perutnino in ribe.

Sladki krompir v primerjavi z običajnim vsebuje kar tretjino več ogljikovih hidratov v obliki naravnih sladkorjev, trikratno količino kalcija, dvakratno količino natrija, več kot dvakratno količino silicija. Zato ima sok sladkega krompirja širše dobrodejne učinke kot sok običajnega krompirja.

Krompir je zdravilen na vseh področjih. Vsebuje izredno velike količine vitamina C, B6, kalija, železa, magnezija in cinka. Vsebuje veliko organske folne kisline, ki deluje na endokrine žleze v telesu stimulativno, hladi ožilje in daje tonus mišičevju. Krompirjev sok lahko pijemo vsak dan neomejeno, ker ga izločimo v zelo kratkem času. Urin je gostejši, temnejši, lahko bolj smrdeč. Krompirjev sok ugodno vpliva na jetra, ki začnejo pospešeno izločati žolč. To je zelo dobro za kri in vse druge organe, ki se zato pospešeno čistijo. Ugodno vpliva tudi na črevesje. Kmalu po rednem uživanju soka se pokažejo dobri rezultati na krvi in hormonih. Pljuča se očistijo sluzi, možgani postajajo bolj bistri. Ureja se tudi trebušna slinavka in ginekološki problemi, čisti se celulit.

Glavne pozitivne lastnosti krompirjevega soka so, da krepi imunski sistem, čisti telo, ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi.

Navodilo za pripravo krompirjevega soka: krompir olupimo in operemo. Damo ga v sokovnik. Ko priteče sok, se na dnu posode nabere škrob, nad njim sok in na vrhu soka pena. Peno odstranimo in sok pustimo stati nekaj minut. Sok precedimo skozi bombažno krpo. Škrob odvržemo v odpad. Vso preostalo peno, ki se je še nabrala na soku, spet odstranimo  in ostane bistri sok. Pijemo ga pol ure pred jedjo.

Velja edino opozorilo, da vedno odstranimo vse pozelenele dele, ker ti vsebujejo rastlinski strup solanin. Krompir iz kože izvleče toploto, zato ne priporočamo pitja soka pozimi.