Koža in telesni organi

Naša koža je organ, ki vzpostavlja delovanje organizma. Vemo, kje smo zboleli, ko vidimo, na katerem mestu so težave. Od kože je odvisno delovanje notranjih organov. Problemi s kožo se kažejo: v barvi kože, pigmentaciji, depigmentaciji, bradavicah, luskah, suhi, uveli koži, trdi, debeli, stari koži, koži, ki se tanjša, na koži je vidno pokanje kapilar, mozolji, hladna, topla, povešena, izgublja elastičnost, pokajoča koža,  z razjedami, ki se ne zacelijo.

Zanimivo informacijo o zdravju posameznih organov  dobimo s tem, ko vemo kje oziroma na katerem delu telesa se kaže njihovo stanje. Na teh mestih vidimo, ali določeni organi delujejo dobro ali ne.

Kje se torej prezentirajo posamezni organi:

veliki možgani se prezentirajo v koži obeh dojk in na bradavicah

mali možgani se kažejo na dekolteju

ščitnica – zgornji del trebuha (od popka do pleksusa)

obščitnična žleza – spodnji del trebuha – od popka dol

pljuča – koža rok od ramen do zapestja

pljučna mrena – koža na stegnih

srce – meča

ledvice – stopala

tanko črevo in želodec – koža obraza

debelo črevo – lasišče

jetra in vranica – vrat

maternica in jajčniki – zatilje

noge kot organ so hrbet

slinavka – kolena

žolč – kolki.

Celotna koža na obrazu (čelo, brada, lica) nam torej kaže na to, kakšno je stanje tankega črevesa. Akne se pojavijo, ko je bolno tanko črevo zaradi preveč kislin. Če je bolno debelo črevesje, se pojavljajo težave z lasiščem kot so prhljaj, luskavica, dermatitis.

Ko očistimo črevesje, se bo to poznalo na koži obraza in na lasišču. Tudi vidni pomlajevalni učinki se lahko dosežejo samo na ta način. Čisto črevesje nas polepša in pomladi.

Če želimo polepšati še kožo na vratu, je treba očistiti jetra. Koža na vratu namreč kaže stanje jeter in tako tudi viseč podbradek kaže na slabo delovanje jeter.

Pri srčnih bolnikih se včasih pojavijo neznane tvorbe in težave s kožo na mečih, ki jih nobena krema ne odpravi. Problem je prvotno v srcu, kaže pa se na čisto drugem delu telesa.