STRESI STRES IZ SEBE NA SPREHODU PO GOZDU – PRIDI NA GOZDNI SPREHOD

S sprehodom po gozdu se lahko zelo učinkovito osvobodimo stresa in s tem poskrbimo za boljše fizično in duševno zdravje. Gozdovi in ostala naravna okolja se smatrajo za pomembne vire zdravja in lahko celo pomagajo pri preprečevanju bolezni. Najnovejše okoljske študije potrjujejo, da se lahko številni simptomi, povezani s stresom, obravnavajo in zdravijo s tem, da se povezujemo z naravo. Gozdne terapije imajo potencial, da pomagajo pri anksioznosti, depresiji, motnjah razpoloženja, sindromu izgorelosti, vseživljenjskem stresu in splošni kvaliteti življenja. Pokazalo se je, da gozdna terapija pomaga pri ljudeh s povišanim krvnim pritiskom, boleznih srca in ožilja, raku, bolečinah, izboljša nivo krvnega sladkorja, izboljša kognitivne funkcije in tudi imunske funkcije, potrjeno je hitrejše okrevanje po boleznih.

Gozdna terapija v svetu doživlja velik razcvet. Gozd nam daje življenjsko energijo, ki nas zdravi, poživlja, pomlajuje. Človek s pomočjo narave najbolje doseže notranje ravnovesje. Ko se nam v življenju pojavijo težave na različnih področjih – lahko je to doma, z otroci, starši, partnerji, na delovnem mestu, s financami, zdravjem, se stres, ki je povezan z njimi, kot nevidno breme naloži v nas in v naše telo. Če nerazrešene stvari leta in leta samo potlačimo v sebi, lahko fizično ali duševno zbolimo. Stres danes velja za največjega povzročitelja bolezni. Zato je pomembno, da ga sproti sproščamo iz sebe in tako preprečimo, da zbolimo.To lahko zelo učinkovito naredimo s sprehodom po gozdu in kvalitetnim pogovorom.

Narava je zelo pomembna za naše umske sposobnosti, izboljša lahko našo ustvarjalnost in razpoloženje. Sprehod po gozdu nam nudi idealno aktivnost in najbolj kreativno okolje za pogovor in debato. Pogovor je tudi najstarejše terapevtsko sredstvo. Nenehno iščemo odgovore na svoja vprašanja za določene življenjske situacije. Na sprehodu po gozdu se nam velikokrat utrnejo nove ideje in tu lahko najdemo odlične rešitve. Včasih je dobro biti sam, ko o nečem razmišljamo, včasih pa je za kakšno stvar dobro biti tudi v družbi. Družabna hoja v naravi izboljšuje naše razpoloženje in naravo najlepše občutimo v družbi. Več glav tudi več ve. Zavedanje in ozaveščanje se začne s pogovorom. Vse odgovore imamo že v sebi. Če smo dovolj pozorni, jih velikokrat povemo na glas sami sebi, pa se vedno ne slišimo, si nekih stvari ne priznamo. Prej ko se jih naučimo izbrskati, bolje je za nas. Če se ob vsem tem uspemo še nasmejati sami sebi, smo res zmagali.

Že Charlie Chaplin je rekel: »Ljudje preveč razmišljamo in premalo čutimo. Bolj kot tehnologijo potrebujemo človečnost. Bolj kot intelektualnost potrebujemo prijaznost in toplino.«. Še danes smo blizu tej resnici. Tudi Nikola Tesla, eden največjih umov človeštva, je dnevno prehodil 10 kilometrov. Izjavil je: »Če ne veste, kako naprej, opazujte naravo. Dala vam bo jasne odgovore in navdih.« Zgodovina nas uči, da so mnoge najboljše življenjske rešitve ljudje dobili ob drevesih.

Vabljeni tudi vi na gozdni antistresni sprehod po predhodnem naročilu na telefonu 040 271 170.

Gremo na sprehod v gozd! Po zdravje na gozdno terapijo.

Več informacij o okoljskih študijah in pozitivnih učinkih gozda na naše zdravje najdete v knjigah Narava zdravi in popravi – Florence Williams in Šinrin joku – Hector Garcia in Francesc Miralles.