Grozdje

Sorry, this entry is only available in Slovenian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Grozdje vinske trte nas z obilo vitaminov in mineralov poleti zelo osveži. Še vso jesen pa ne bi smelo manjkati na krožnikih ljudi, ki pogosto doživljajo stres. Vsakodnevni stresi in napori so septembra navadno pogostejši kot v poletnih mesecih. Septembra se energija nahaja v ledvicah. Stresi najbolj obremenijo jetra, želodec in ledvice, kar poslabša počutje in jemlje delovno energijo. Vsaka jagoda grozdja prinaša zdravje.

Že z rednim uživanjem grozdja v dveh tednih lahko izboljšamo svoje zdravje. Grozdje vsebuje veliko vitaminov, predvsem vitamin C in vitamine skupine B, organske kisline, mineralne snovi, nekaj natrija in veliko kalija ter železo, pa tudi veliko glukoze in fruktoze, ki ju telo zlahka sprejema in zaradi katerih je grozdje tudi zelo hranljivo.

Grozdje očisti celo telo. Že po nekajdnevnem uživanju po pol kilograma grozdja na dan se polepša naš videz in naša koža. Izboljša se celotno počutje. Počutimo se lažji in lažje mislimo. Grozdje odlično čisti kri, ledvice, mehur, jetra in želodec, pospešuje izločanje seča ter ureja in pospešuje prebavo, ker izboljšuje presnovo ogljikovih hidratov. Ko se izboljša prebava in ni zastojev, se bolje počutimo in smo manj napeti. Grozdje se priporoča pri utrujenosti, živčnosti in potrtosti, pri pojemanju življenjske moči. 30 dnevna kura z uživanjem 300 do 500 g črnega grozdja na tešče lahko pomaga ob bolezni vranice, lahko izboljša stanje pogosto vnetega sečnega mehurja ter izločanje ledvičnih kamnov in peska. Ta kura pomaga tudi vsem, ki imajo zaradi stresa že obolela jetra. Pomaga tudi pri obolelih za artritisom. Bolnikom s poapnelim ožiljem priporočajo kuro s svežim grozdnim sokom, 3 krat na dan po 1,5 dcl sveže stisnjenega soka na sokovniku, ki se takoj užije. Kura naj traja šest tednov in se ponavlja vsako četrtletje. Tudi tokrat gre za čiščenje telesa.

Večja količina grozdja pomaga utrujenim ljudem, saj jim povrne moč. Priporočljiva je tritedenska kura: zjutraj na tešče, pred kosilom in uro pred večerjo zaužijemo po 500 g grozdja.

Grozdje slovi tudi kot sadje, s katerim lahko celo shujšamo ali pa vsaj vzdržujemo želeno težo. Grozdje raztaplja maščobe in olajša prebavo.

Priporočljivo ga je oprati s sodo bikarbono.